koolmonoxide melder aan het plafond

Hoe ontstaat koolmonoxide in huis en hoe voorkom je gevaar?

We weten inmiddels allemaal wel hoe gevaarlijk koolmonoxide kan zijn. Het aantal dodelijke slachtoffers in Nederland ligt jaarlijks tussen de 10 en 15 slachtoffers. Naast de dodelijke slachtoffers worden er jaarlijks ook honderden slachtoffers behandeld in het ziekenhuis tegen de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging. 

Hoe ontstaat koolmonoxide (CO) in huis?

Koolmonoxide is een onzichtbaar, reukloos en zeer gevaarlijk gas dat vrijkomt bij de onvolledige verbranding van brandstoffen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere aardgas, hout, kolen en olie. Doordat je het gas niet kunt ruiken of zien, staat het gas bekend als een echte sluipmoordenaar. Gelukkig kun je wel degelijk voorzorgsmaatregelen nemen. 

  • Regelmatig onderhoud
    Laat de verbrandingsapparaten in je woning minimaal één keer per jaar controleren en onderhouden door een erkend installateur.

  • Goede ventilatie
    Zorg dat je woning voldoende ventileert. Zeker op de plekken waar ook verbrandingsapparaten staan. Ventileer bovendien ook tijdens het koken en douchen.

  • Koolmonoxidemelders
    Laat koolmonoxidemelders installeren in de buurt van de verbrandingsapparaten in je woning. Test daarbij de melders geregeld en vervang de batterijen op tijd. 

 
Naast deze voorzorgsmaatregelen is het natuurlijk ook belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld nooit barbecue apparatuur of terrasverwarmers in huis en gebruik de verbrandingsapparaten enkel waarvoor ze bedoeld zijn.  

Is een koolmonoxide melder verplicht?

Ondanks dat in 2022 het gebruik van een brandalarm verplicht is gesteld, is het hebben van een koolmonoxide melder niet verplicht. Toch is het wel degelijk aan te raden om een koolmonoxide melder in huis te hebben. 

Het kan namelijk iedereen gebeuren dat er koolmonoxide in huis vrijkomt. Door een melder in huis te hebben kunnen levens gered worden, maar hoe werkt een koolmonoxide melder precies? 

Hoe klinkt een koolmonoxide alarm?

Wanneer je een koolmonoxide alarm hebt in je woning, dan wordt je op tijd gewaarschuwd als het dodelijke gas vrijkomt. Een melder geeft een luid en piepend geluid af, waardoor je direct duidelijk op de hoogte bent van het gevaar. 

De toonhoogte en het patroon van het alarm variëren per soort melder, maar is altijd hard genoeg om je duidelijk en snel te waarschuwen. 

Koolmonoxide alarm gaat af, wat nu?

Gaat je koolmonoxide alarm af? In dit geval is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de woning verlaat. Je kunt de deuren en ramen open laten, zodat het gas snel uit de woning kan verdwijnen. 

Ben je buiten? Bel nu de 112 en laat jezelf doorverbinden met de brandweer. Het is daarbij ook direct belangrijk om niet meer terug naar binnen te gaan, totdat de brandweer jouw woning weer veilig heeft verklaard. 

Een veelvoorkomende fout is dat mensen toch nog even afwachten wanneer de melder afgaat. Ondanks dat valse signalen zeker voor kunnen komen, is het ook erg belangrijk om altijd het zekere voor het onzekere te nemen. Bel daarom altijd de brandweer en wacht altijd netjes buiten. Op deze manier kun je de kans op een koolmonoxidevergiftiging aanzienlijk verminderen. 

Foto van Lottie
Lottie

Mijn naam is Lottie en ik ben een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in verschillende onderwerpen. Of het nu gaat om lifestyle, gezondheid, technologie of cultuur, ik duik graag in nieuwe thema’s en breng complexe informatie op een toegankelijke manier over. Schrijven is voor mij niet alleen een manier om kennis te delen, maar ook om mensen te inspireren en te informeren. Met een kritische blik en oog voor detail zorg ik ervoor dat mijn artikelen zowel boeiend als goed onderbouwd zijn. Ik blijf continu leren en ontwikkelen, altijd op zoek naar nieuwe verhalen om te vertellen.

Delen